News

Китай създава фонд с 6,5 млрд. долара в подкрепа на старт-ъпите

Ходът е важна стъпка за съчетаването на технологията и пазара, иновациите и производството, посочиха властите в Пекин.

Китай ще създаде държавен фонд за рисков капитал на стойност 40 млрд. юана (6,5 млрд. долара) в подкрепа на създаването на нови компании в развиващите се индустрии. Ходът е част от плана на местните власти да стимулират частния сектор и да насърчават иновациите.

"Създаването на държавен фонд за рисков капитал, целящ да подпомогне стартиращите бизнеси да се научат да летят в бързо развиващите се индустрии, е важна стъпка за съчетаването на технологията и пазара, иновациите и производството", посочи в официално изявление Държавният съвет на Китай.

"Това също така ще помогне за бъдещето и ще насърчава икономиката да се развива в правилната посока", се казва в изявлението, публикувано на интернет страницата на правителството.

Властите не дадоха краен срок за създаването на фонда. Въпреки това Ройтерс посочва, че опитът от миналото показва, че обособяването му може да се установи в рамките на няколко седмици след обявяването.

Китайският пазар за рисков капитал остава малък с оглед на наследството от десетилетията на планова икономика на страната, при която развитието на частния сектор бе обект на множество ограничения.

През първата половина на 2014 г. в Китай бяха създадени 83 нови фонда със свеж капитал, с което средствата нараснаха със 157% в сравнение с година по-рано до 6,76 млрд. долара според изследване на Zero21PO Capital.

По време на периода се осъществиха 517 инвестиционни проекта на пазара. 440 от тях бяха обществено достояние, като комбинираният им инвестиционен капитал достигна 5,3 млрд. долара.

Китайският кабинет посочи, че планира фондът да бъде финансиран чрез бюджетни средства от правителството, предназначени за разширяване на развиващите се индустрии. Фондът ще направи публични търгове, за да покани компаниите да се влючат. Печалбата ще остава за частните инвеститори, отбелязаха властите.