News

България ще изнася повече за Китай, отстраняват нередностите по "Конкурентоспособност"

"Българското правителство отдава голямо значение на разширяването на търговските и индустриалните отношения с Китай като наш водещ традиционен партньор в региона. Ще подкрепим всички инициативи за задълбочаване на сътрудничеството между нашите две страни". Това каза заместник-министърът на икономиката и енергетиката Ирена Младенова при откриването на Българо-китайски бизнес форум, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

По думите й страна ни ще окаже съдействие на фирмите от Фудзиен, които желаят да инвестират в България в секторите: машиностроене, автомобилостроене, електроника и електротехника, информационни и комуникационни технологии, химическа и фармацевтична индустрия, селско стопанство и хранително-вкусова промишленост, създаването на индустриални зони и други.

"Посещението на делегацията от китайската провинция Фудзиен в страната ни е отлична възможност за българския бизнес да представи предимствата и качествата на родните производства, позиционирайки ги на пазара на втората икономика в света с над 1 милиард и 300 милиона потребители", каза Младенова.

Според зам.-министъра с ресор икономическа политика и европейски фондове, доказателство за потенциала и взаимния интерес между нашите две държави е постоянният ръст на стокообмена. В резултат на увеличения български износ за азиатската страна, Китай вече се нарежда на второ място сред експортните ни дестинации извън Европейския съюз.

През 2013 г. стокообменът между България и Китай достигна рекордно равнище от 1.884 млрд. щ.д. "Тенденцията на нарастване на двустранната търговия продължава, но това е далеч под потенциала на двете държави", каза Ирена Младенова.

"За нас е особено важно улесняването на процедурите за внос на българска селскостопанска продукция и хранителни стоки в Китай, тъй като редица български стоки имат възможност да се наложат трайно на китайския пазар", заяви зам.-министър Младенова. Като други стоки с потенциал за по-широко присъствие на китайския пазар тя посочи: вина, минерална вода, изделия от етерични масла и особено от розово масло, стоки на машиностроенето, електрониката и електротехниката.

Заместник-министърът изрази увереност, че повече китайски фирми ще се възползват от предимствата на България като добро място за реализация на техните бизнес идеи. "Благоприятният данъчен режим, в съчетание с най-ниските оперативни разходи в Европа и високата квалификация и продуктивност на служителите в страната се оценяват високо от чуждестранните инвеститори", допълни Младенова.

На журналистически въпрос за състоянието на настоящата ОП "Конкурентоспособност", зам.- министър Младенова бе категорична, че в момента се работи за отстраняване на нередностите и връщане на доверието от страна на бенефициенти и партньори.

По думите й това ще се случи чрез вътрешна реорганизация на процесите, така че да не съществуват съмнения за споделена и размита отговорност. "Ще работим и върху усъвършенстване и подобряване на системите за управление и контрол на изпълнението. Това е изключително важно и с оглед бързото стартиране на следващата ОП "Иновации и конкурентоспособност", категорична бе зам.-министър Ирена Младенова.