News

Китай изпитва ”болки на растежа” в Африка

Споровете, породени около китайските инвестиционни проекти в Африка, са просто "болки на растежа" в развиващите се отношения, заяви китайският премиер.

Търговията между Китай и Африка надхвърли 200 милиарда долара миналата година.

Преди началото на посещението си в Етиопия, Нигерия, Ангола и Кения, което започва днес и ще продължи до 11 май, Ли Къцян призова китайските фирми в Африка да спазват местните закони и разпоредби и да поемат отговорност за защитата на местните общности, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Правителството в Пекин е готово да обсъди с африканските страни и да реши всички проблеми, които се появяват между двете страни.

Те са изолирани случаи във връзките, които се основават на равенство и взаимна изгода, подчерта Ли Къцян.

"Искам напълно сериозно да уверя нашите африкански приятели, че Китай никога няма да тръгне по колониален път, както направиха други страни, нито да позволи на колониализма, който принадлежи на миналото, да се появи отново в Африка", се казва още в изявлението, цитирано от Синхуа.

Китайският премиер Ли Къцян ще посети централата на Африканския съюз в етиопската столица и ще присъства на Световния икономически форум за Африка, който се провежда в Нигерия.

Китайските предприятия инвестират сериозно в инфраструктура, минни и енергийни проекти в Африка.

Пекин се опитва да увеличи достъпа си до важни суровини като петрол и мед. В някои случаи обаче китайските фирми са били обвинявани в лошо строителство или в несправедливо отношение към местните служители.

В Африка работят над 2500 китайски фирми, а двустранният търговски обмен достигна 210 милиарда долара.