News

Председателят на БКТПК участва в конференция на родни винопроизводители „Августиада”

В Регионален исторически музей - Стара Загора се проведе втората конференция „Августиада”, която беше открита от председателя на Търговско промишлена палата в  Стара Загора Олег Стоилов. Форумът бе в рамките на едноименния Фестивал на виното и културното наследство, който бе официално открит на 19 октомври в Стара Загора.

Интересни факти с практическа насоченост за износа на български вина в Китай сподели с участниците в конференцията Виктор Азманов, председател на Българо-китайската търговско-промишлена камара. Българските вина се продават успешно на китайския пазар, и то не само в големите градове. Например в малко известния в България град Чун Чин, е разположен един от големите дистрибутори на български вина, който продава около 250 000 бутилки годишно, каза Виктор Азманов. „Дори и малки винопроизводители могат да стъпят на пазара в Китай. На тях препоръчвам участие в групови щандове на изложения, които представляваната от мен Камара организира целогодишно. Също така имаме и шоурум, от който могат да се възползват различни компании”, добави още председателят на Българо-китайската търговско-промишлена камара. Той съветва българските винопроизводители, които тепърва ще стъпват на китайския пазар, да започнат с най-ниския ценови сегмент, който предлагат. Това означава 1,25 - 1,30 евро на бутилка на едро, като цената за България. „Нашите червени вина са далеч по-търсени от белите и далеч по-познати на китайския пазар. Много е важно винопроизводители, които ще изнасят за Китай, да предлагат бутилки, които са с тапа, независимо дали е коркова или синтетична. Не се приемат бутилки с винт”, даде още практически съвети председателят на БКТПК Виктор Азманов.

Износът на наши вина в Китай може да бъде много по-голям, но липсва национална реклама, която да представи България. Тогава ще се продават и повече други български стоки, ще идват и повече туристи от Китай, е изразеното от г-н Азманов становище.

Фестивалът на виното и културното наследство Августиада предизвиква силно впечатление и се оформя като събитие, което трайно ще стои на българската винена сцена. То допринася и за повишаването на културата на консумация на вино, единодушни бяха участниците в събитията, придружаващи „Августиада”.