News

Товарен влак ще пътува между Китай и Бургас

Контейнерен влак тръгва от китайския град Джънг Джоу до Бургас. Това ще стане през март догодина. Решението, което ще даде тласък на бургаския бизнес, е взето на среща между кмета на морския град Димитър Николов, председателя на Българо-китайската търговско промишлена палата Виктор Азманов и представители на търговската компания WGYP.

Пътят на контейнерния влак ще минава по релси и по море. През Грузия- от пристанището Поти, с ферибот, контейнерният влак-блок, ще пристига директно в Бургас.

Това ще улесни изключително много електронната търговия. В момента, повечето българи поръчват китайски стоки от интернет, а така, стоките ще идват директно у нас и ще могат да се закупуват оттук.

Компанията е първата фирма с лиценз за безмитна трансгранична електронна търговия, в рамките на първата пилотна зона за такава търговия в Китай, град Джънг Джоу. Такава линия от китайския град Джънг Джоу, от две години има с германския Хамбург.

Целта на посещението на китайската делегация в Бургас е била проучване на предимствата за стартиране на линия Джънг Джоу - Бургас и поставянето на Бургас като един от градовете по централния път на коприната, съобщиха от общината. Обсъдени били и опциите за установяване на взаимоотношения с производители от региона, с цел износ на продукция за Китай.

Според кмета Димитър Николов тази инициатива ще даде тласък на местната икономика и ще привлече повече сериозни инвеститори. Градоначалникът коментира, че всички местни компании могат да се обръщат към общинската администрация при желание да осъществят контакти с китайски партньори.