News

Китай решава как да поддържа икономическия ръст на пленума на партията

Китайската комунистическа партия даде начало в понеделник на ключови разговори за финансовите реформи в страната и за това как да поддържа икономическия растеж на ниво от около 7%, съобщи Ройтерс. Властите във втората по големина световна икономика ще да поставят по-широките икономически и социални цели за следващите пет години.

Пленумът на Централния комитет, който е най-голямата структура от елитните звена в комунистическата партия, с над 200 пълноправни членове, ще продължи до четвъртък, за да финализира 13-ия петгодишен план, на който ще се крепи икономическото и социално развитие между 2016 и 2020 г.

Срещата се провежда в средата на все повече притеснения за забавянето на китайската икономика. В петък властите в Пекин обявиха поредното намаляване на основните лихвени проценти в опит помогне на затруднената икономика, която тази година изглежда ще отбележи най-ниското си ниво на икономически ръст – под 7%.

През третото тримесечие стойността му беше 6,9%, което е най-бавният темп от шест години насам.

Държавната информационна агенция „Синхуа“ само съобщи за началото на пленума, без да предоставя подробности за обвитото в тайнственост събитие. Обикновено след приключване на заседанията „Синхуа“ разпространява дълго комюнике, а седмица по-късно властите в Пекин публикуват по-подробно изявление.

„Китай все повече ще разчита на междубанковия пазар при определянето на лихвените проценти“, казва Дзин Джунся, изпълнителен директор за Китай в Управителния съвет на МВФ. Според него китайската централна банка ще приспособи репо лихвите, като използва свободни пазарни операции, както и ще влияе на останалите ставки чрез Шанхайския междубанков лихвен процент и облигации.

Представители на комунистическото ръководство оправдават темпа на икономически растеж в Китай. „По-бавният ръст е основателно и необходимо събитие, тъй като икономиката е в преход“, казва Сяо Сяо, изследовател от отдела за макроикономически проучвания в държавната комисия по планирането.

Агенция „Синхуа“ цитира изказване на премиера Ли Къцян от уикенда, според когото правителството никога не е казвало, че китайската иконимика трябва да нарасне със 7% тази година.

В отделен текст, публикуван в събота, главният икономист на Централната банка, Ма Дзюн посочва, че във фокуса на икономическите реформи попадат сфери като рисковия капитал, интернет финансите и зелените финанси.