News

София става център за земеделско сътрудничество с Китай

София става център на 16 страни в Централна и Източна Европа за сътрудничество с Китай в областта на селскостопанското производство. Това решиха министрите на страните-участници в земеделски и инвестиционен форум в столицата.

Огромният потенциал на Китай като инвеститор и като пазар за селскостопанска продукция привлече представителите на страните от Централна и Източна Европа в София.

Васил Грудев, зам.-министър на земеделието, заяви: “От изключителна важност е ние да успеем да стъпим на китайския пазар с нашите български стоки, това е от ключово значение и за развитието на нашите земеделски стопани. И разбира се привличането на нови инвестиции.”

България изнася за Китай основно зърнено – житни култури. Интерес има и към млечните и месни продукти, плодовете и зеленчуците. Китай от друга страна е заинтересован да продава земеделска техника в България. Грудев подчерта, че миналата година е първата година на положителен баланс – внос износ на България към Китай.

В международния форум участваха и родни производители и износители, които демонстрираха своите стоки пред китайските и европейски колеги.

Нашият продукт е пчелен мед, произведен е в България, наше натурално производство е, за което качество се е наложил на световния пазар, похвали се Траян Велев, производител и търговец.

“Ние сме производител на биозеленчуци и биоплодове вече повече от 15 години. На чуждите пазари няма как да оцелее една компания при тази конкуренция, освен ако не с качество и то постоянство в качеството”, убедена е Даниела Костова, биопроизводител.

Центърът за сътрудничество ще помага на българските, китайските и съседните европейски производители при контактите помежду им и при работа с администрацията. Китайската страна е ангажирана финансово и логистично да подкрепя дейността му.