News

Китай готви мащабна инвестиция у нас

До няколко месеца у нас предстои навлизане на китайски инвеститор, с мащабна програма, която включва дейности като износ и придобиване на лозови масиви и терени в района на Пазарджик и Пловдив чрез смесено българо-китайско дружество. В плановете на компанията влиза и закупуване на винарско предприятие. Това разкри пред БНР директорът на  Изпълнителната агенция по виното и лозата Красимир Коев.

По думите му съчетанието на климат, лозови насаждения, сравнително евтината работна ръка и ниските данъци, привличат чуждестранен интерес към България.

„Европейските субсидии до 75 на сто за създаване на лозови насаждения, също са много атрактивни, защото във Франция стимулите в сектора са около 50 процента. Отделно, по ОП „Развитие на селските райони“ се предоставят субсидии за изграждане на винарски предприятия. Това ще позволи обновяване на съществуващите и построяване на нови винарски изби. В момента в процес на доизграждане са 21 нови изби”, посочи Коев.

„Идеята е до 2018 г. да бъде привлечен капитал с цел обновяване на старите и създаване на нови лозови насаждения на територията на България. Преди години белите сортове са засаждани предимно в Северна България, а червените – в Южна, но ограничението е отпаднало с цел обновяване и подобряване на конкурентоспособността в сектора”, каза Коев,който се похвали, че ще има дегустация на български вина ще по време на Световната винарска организация, която ще се проведе в Париж на 22 юни. Събитието е насочено към ценители и представители на бизнеса от Франция, Испания и Португалия.

„Дегустацията ще отвори възможност за допълнително договаряне, презентиране, предоставяне на мостри и сключване на договори между българските производители и френските търговци. Искам да подчертая, че ще присъстват всички големи търговски вериги, както и ресторантьори и хотелиери. Те ще оценят българските вина от гледна точка на пазарния им потенциал”, каза още Коев.