News

Китай създаде конкурент на Световната банка

Китай постави официалното начало на своята Азиатска банка за инфраструктурни инвестиции (AIIB), която трябва да оспори позициите в региона на доминираните от САЩ Световна банка и Азиатска банка за развитие (ADB). На церемонията в петък обаче не присъстваха представители на три от големите икономики в региона – Автралия, Индонезия и Южна Корея, съобщава Reuters.

Макар Китай да е втората най-голяма икономика в света, тя има ограничено влияние върху сега действащите международни финансови иституции, където решаващият глас е на Вашингтон и неговите съюзници. Желанието на Пекин да разшири влиянието си в региона е основен мотив за създаването на AIIB, която стартира с капитал на стойност 50 млрд. долара. Китай ще е най-големият акционер в банката с дял, достигащ 50%.

Събитието беше уважено от общо 21 държави, включително Индия, Тайланд и Малайзия. Япония, която е основен конкурент на Китай в Азия и заедно със САЩ контролира ADB, също не присъства, но това беше очаквано. Капиталът на създадената през 1966 г. ADB достига 164 млрд. долара. Пекин държи 6.5% от капитала й, докато Токио и Вашингтон – по 15.6%.

Според съобщения в медиите държавният секретар на САЩ Джон Кери е оказал натиск върху Австралийското правителство да не се замесва в китайската инициатива. Според официалната позиция на Държавния депатамент, Кери е "е заявил ясно и директно на Китай и другите партньори, че САЩ проветстват идеята за създаване на инфратсруктурна банка, но силно настояват тя да отговаря на международните стандарти на управление и прозрачност". "Ние имаме опасения относно неясния характер на предложението за AIIB в сегашния му вид, което също сме обявили публично", заявява говорителят на институцията Джен Псаки.

В своята реч пред делегатите в петък китайският президент Си Дзинпин изтъкна, че AIIB ще използва най-добрите пактики на Сетовната банка, ADB и други междунаодни финансови институции, за да изпълнява успешно ролята си. Очаква се AIIB да започне работа през следващата година, а за най-вероятен нейн ръководител се счита Жин Ликун, бивш председател на инвестиционната банка China International Capital.

Според Australian Financial Review австралийкият премиер Тони Абът е бил предупреден от Кери да стои далеч от AIIB по време на церемонията по влизане в длъжност на новия индонезийски президент. Южна Корея, която също е сред най-близките дипломатически съюзници на САЩ в Азия, все още не е обявила дали ще участва в банката. Финансовото министерство на страната обяви, че води разговори с Китай, за да получи повече яснота около принципите на управление и опериране на AIIB.