News

Китай глоби фармацевтичния гигант GSK с рекордните $488 млн. заради корупция

Китай наложи рекордна глоба на британския производител на лекарства GlaxoSmithKline (GSK) в размер на 3 млрд. юана (488.8 млн. долара) заради даването на подкупи, съобщи в петък китайската държавна информационна агенция "Синхуа", цитирана от "Ройтерс".

Освен рекордната за Китай глоба съдът в град Чанша осъди на между две и четири години затвор бившият ръководител на компанията в Китай Марк Райли и други длъжностни лица.

Присъдите са кулминацията на разследването срещу британския производител на лекарства, което стана публично през юли 2013 г. Тогава китайската полиция съобщи, че фирмата е платила до 3 млрд. юана на туристически агенции за улесняване предаването на подкупи на лекари и длъжностни лица.

В съобщение на GSK, публикувано на техния уебсайт в петък, фирмата признава, че китайският й клон е бил в "явно нарушение" на процедурите й за управление. "Достигането на заключение в разследването на китайския ни бизнес е важно, но това беше дълбоко разочарование за GSK", каза директорът на компанията Андрю Уити. "Взехме си поука и ще продължаваме да го правим", допълни той. "Ще продължаваме и да инвестираме пряко в страната, за да подкрепяме реформата в здравеопазването и дългосрочните планове за икономически растеж", казва още Уити.

Случаят с GSK е най-големият корупционен скандал, свързан с чуждестранна компания в Китай, откакто Пекин уличи англо-австралийската компания Rio Tinto в промишлен шпионаж през 2009 г. Тогава на затвор от между седем и 14 години бяха осъдени четирима служители заради използването на нерегламентирани средства за достъп до търговски тайни на китайската рудодобивна индустрия.