News

Китай отваря търговията със злато за чужденци

Китай за пръв път даде на чуждите инвеститори директен достъп до своя пазар на злато, съобщава Bloomberg. С този ход страната, която е най-големият пазар на физическо злато в света, се стреми да увеличи влиянието си върху цените на благородните метали да проправи пътя на юана като световна валута.

Шанхайската борса за злато, която е най-големият физически пазар за метала в света, започва да предлага договори за продажба чрез свободната търговска зона в града. Сделките ще са свързани с вътрешния спот пазар и ще са достъпни за 40 международни инвеститори, сред които банки като Goldman Sachs и UBS. Досега участието на чужди инвеститори беше ограничено само до определни китайски подразделения.

Разлики в курса

Отварянето на този пазар създава големи възможности за търговците заради разликите в цените. През миналата година цената на златото в Китай е достигала нива с 31 долара на тройунция по-скъпи и с 42 долара по-евтини от максималните и минимални стойности на Лондонската борса за метали.

През минлата година Китай задмина Индия като най-голям физически пазар за злато. Отварянето на търговията за чужди инветитори ще позволи създаването на азиатски бенчмарк, подобен на лондонския фиксинг. Този ход се разглежда и като част от обявените реформи за либерализация и свиване на контрола над движението на капиталовите потоци в рамките на страната.

"Това е показателно за амбициите пазарът на злато да се премести по-близо до основните потребители. Логично е цената да се определя там, където е центърът на търговията", коменитира Виктор Тианпирия, суровинен стратег в Australia & New Zealand Banking Group. През тази седмица китайските власти ще честват първата годишнина от основаването на свободната търговска зона в Шанхай. Чрез нея Пекин тества почвата за либерализация на лихвените проценти и курса на юана, което ще увеличи ролята му в световната търговия.

Заедно с Goldman Sachs и UBS в търговията със злато в Шанхай ще се включат и финансови институции като Australia & New Zealand Banking Group, HSBC Holdings и Standard Chartered. Търговците ще могат да купуват и продават злато от трезорите на борсата по три различни договора - за кюлчета с чистота 99% и тежест 100 грама и един килограм, както и за такива с чистота от 99.95% и тежест от 12.5 кг. Според официалното съобщение заложената основна цена е 245.28 юана за грам, като търговията можеше да варира с 6% в първия ден и с 30% след това.

Конвертируем юан

Чуждите компании ще получат достъп и до осем досега действащи договора на вътрешния китайски пазар, за които важи само разплащане в брой с местна валута. Курсовете на юана в свободната търговска зона и Китай обикновено се различават заради контрола над капиталовите потоци. Според Ши Ченбинг, инвестиционен директор в пекинската Everbright Prestige Capital Management, отварянето и на вътрешния пазар на чужди инвеститори може да се разбира като тестване на бъдещо уеднаквяване на валутните курсове.