News

Китайската централна банка обеща ръст на БВП от 7,5%

Централната банка на Китай се ангажира да поддържа икономическия растеж чрез нетрадиционни инструменти на паричната политика, които Credit Suisse и Everbright Securities описаха като "мерки на фискалната политика".

Банковата институция въведе през тази година квота за рефинансиране в размер на 100 млрд. юана (около 16 млрд. долара) за селското стопанство и малките предприятия. Според информация на China Business News финансовият регулатор е предложил и допълнителни 300 млрд. юана за улесняване на достъпа на населението до пазара на жилища, предава руският портал "Вести".

Гуверньорът на Китайската централна банка Джоу Сяочуан обеща институцията да направи всичко по силите си, за да може китайският брутен вътрешен продукт (БВП) да нарасне с 7,5 на сто през тази година. Експерти обаче се опасяват, че мерките рискуват да засегнат в дългосрочен план промишлеността и пазара на недвижими имоти.

"Централната банка вече навлезе в областта на фискалната политика", посочи Сюй Гао, главен икономист в Everbright Securities. "Фискалната политика не изпълни своята цел. Парите, които трябваше да бъдат изразходвани, не бяха и проектите не бяха финансирани. Банката просто инжектира ликвидност", допълни анализаторът.

Според икономистите на JPMorgan Chase & Со пък липсата на прозрачност в действията на публичните институции е сред основните проблеми на Китай. По думите им централната банка на Китай противоречиво се опитва да премине от публично към частно кредитиране.

Китайският икономически растеж през първото тримесечие се забави до 7,4% на годишна база. Постигнатият ръст бе най-слабият в последните шест тримесечия.

Според прогнозите на Fitch БВП на Китай ще нарасне с 7,3% през 2014 г., с 7% през 2015 г. и с 6,7% през 2016 г.