News

Задава се първият публичен фонд за инвестиции в имоти в Китай

Брокерската компания CITIC Securities Co Ltd е получила одобрение от борсовия регулатор за създаването на фонд за инвестиции в имоти за 5,2 млрд. юана.

Китайският регулатор одобри първия публичен фонд за инвестиции в имоти в страната, което е нов потенциален източник на финансиране за строителите и дава още един избор на инвеститорите, предаде Ройтерс.

Брокерската компания CITIC Securities Co Ltd е получила одобрение от борсовия регулатор за създаването на фонд за инвестиции в имоти за 5,2 млрд. юана (837 млн. долара).

Фондовете за инвестиции в имоти инвестират основно в бизнес имоти. Те осигуряват още един източник на финансиране за строителите, като им позволяват ефективно да продават завършени сгради на инвеститорите.

Създаването на публичния фонд за инвестиции в имоти в Китай съвпада с проявяването на първите признаци за “охлаждане” на пазара на жилища, след като централното и редица местни правителства затегнаха правилата, за да ограничат спекулативните сделки с имоти.

Китайското правителство работи по създаването на публични фондове за инвестиции в имоти от десетилетия. Пилотният фонд обаче беше спрян през 2009 г. заради финансовата криза.

Фондът на CITIC цели да привлече институционални инвеститори. Той ще бъде листнат на борсата в Шънджън.

 

14.04.2014