News

България ще изнася царевица и люцерна за Китай

Български компании ще изнасят царевица и люцерна към китайския пазар. Вече са подаденипротоколите за износ към големия азиатски пазар. Това съобщи зам.-министърът на земеделието Явор Гечев пред журналисти в Пловдив.

Един от протоколите е за мляко и млечни продукти, каза още Гечев. И уточни, че с отварянето и вдигането на покупателната способност на китайската икономика се отварят и нови пазари. Това налага и нова консумация на млечни и местни продукти.

Храните в световен мащаб ще продължават да растат, каза зам.-министърът, цитиран от "Фокус". Той изрази надежда, че скоро всички протоколи за износ трябва да бъдат финализирани.

Предвижда се износ на месо и деликатеси от местен и млечен характер. Има увеличаване на палмовото масло като внос. Потребителите трябва да са абсолютно спокойни, че консумират качествени продукти, наистина това, което пише на етикета да е лесно за разбиране и да истинското съдържание в дадения продукт.

От другата година ще бъде направена система, която да обедини всички регистри в областта на земеделието, каза още Гечев.