News

Китай определи компаниите, които ще създадат първите частни банки в страната

Ръководителят на банковия регулатор в Китай съобщи, че са били определени компании, включително интернет гигантите "Алибаба" (Alibaba) и "Тенсент" (Tencent), които да създадат първите пет частни банки в страната, предаде Асошиейтед прес.

Шан Фулин посочи днес, че частните банки, които са част от мащабните планове за реформи, обявени миналата година, се очаква да работят независимо и според пазарните принципи. Шан допълни, че все още текат подготвителни дейности, и не посочи дати за това кога банките ще могат да започнат да

работят.

Регулаторните органи обявиха планове миналата година да позволят създаването на частно финансирани банки в рамките на усилията, насочени към увеличаване на производителността на китайската икономика, като се засили ролята на пазарните сили.

Китай очаква да либерализира изцяло лихвите по банковите депозити до 2 години, съобщи днес управителят на централната банка на страната Чжоу Сяочуан, цитиран от ДПА.

Миналата година бяха направени стъпки към премахването на задължителната минимална лихва за държавните търговски банки, както и към изпробването на депозитни сертификати за междубанковия пазар, които могат да се договарят, отбеляза Чжоу Сяочуан.

Либерализирането на лихвите по депозитите определено е в дневния ред, заяви той пред журналисти.

Чжоу Сяочуан изтъкна, че напоследък популярността на инвестициите в интернет базирани фондове, които плащат по-високи лихви, отколкото банките, показва, че Китай трябва да позволи на пазара да играе по-голяма роля във финансовите услуги.