News

Първи корпоративен фалит в Китай

Производителят на соларни панели Shanghai Chaori Solar Energy Science & Technology се превърна в първата китайска компания обявила фалит поради невъзможност да плати лихвените плащания по дълга си, предаде „Би Би Си“.

По-рано през седмицата фирмата съобщи, че вероятно няма да успее да плати дължимите 89,9 млн. юана (14,6 млн. долара) по емитирани през 2012 г. облигации в размер на 1 млрд. юана.

Според експерти фалитът е тест за правителството на Китай. Досега инвеститорите смятаха, че властите ще спасят всяка една местна компания, която е в опасност от обявяване на несъстоятелност. Оставянето на Chaori да фалира обаче сигнализира за промяна на практиката.

„Досега никога не е имало корпоративен фалит, затова инвеститорите бяха свикнали да няма подобно нещо като риск в Китай“, коментира Леланд Милър от China Beige Book. “Властите в страната се опитват да преустановят това грешно разбиране, че всичко е подсигурено.“

От Chaori Solar заявиха, че планират да платят 4 млн. юана от лихвеното плащане за емитирания преди 2 години дълг.

Досега правителството на Китай или държавните банки помагаха като спасяваха затруднените компании или в последния момент им отпускаха заеми. Това накара много инвеститори да закупят корпоративни облигации на местни фирми, вярвайки, че властите ще им помагат да плащат дълговете си. Голяма част от този дълг обаче ще достигне матуритет през тази година, като към края на януари дължимата сума възлиза на общо 1,5 трлн. долара. “В света няма достатъчно пари, за да бъдат спасени всички“, споделя Милър. Затова властите вероятно ще вземат стратегическото решение на оставят някои компании да фалират, особено такива като Chaori, които няма да укажат голям ефект върху пазара.

От известно време соларната индустрия страда от свръхкапацитет, тъй като липсата на необходимост от голямо финансиране и правителствената подкрепа доведе до поява на множество компании в сектора. Това намали значително цените и накара правителството да се опита да консолидира индустрията. Други китайски производители на соларни панерли, в това число LDK Solar, вече фалираха по дълг, емитиран извън Китай.

„Това е нещо, което правителството трябва да направи, за да адресира свръхкапацитета в много сектори“, коментира Калай Пилей от Fitch Ratings.