信息

Китай и Великобритания сключиха сделки за 40 млрд. паунда

Великобритания и Китай подписаха бизнес споразумения за близо 40 млрд. паунда по време на посещението на китайския президент Си Цзинпин в страната. Най-големите сделки са в областта на енергетиката, автомобилостроенето и туризма. Британският премиер Дейвид Камерън се надява, че договореностите ще доведат до вълна от инвестиции от втората по големина икономика в света, пише Reuters.

Сред най-важните е съгласието на Китай да участва в проекта за изграждане на атомни електрически централи (АЕЦ) в страната. Според ядреното споразумение китайската General Nuclear Corporation (CGN) ще вземе дял от една трета в проекта на стойност 18 млрд. паунда за строежа на АЕЦ Hinkley Point, ръководен от френската EDF. Държавната CGN също така ще вземе дял от две трети и в АЕЦ Bradwell, където се планира да се построи реактор по китайски модел, както и дял от една пета в АЕЦ Sizewell.

Сред другите по-важни сделки са подписаното споразумение за доставка на втечнен природен газ на стойност 6.5 млрд. паунда между ВР и китайската компания Huadian, договор за 2.6 млрд. паунда за строителството на круизни кораби в Китай за най-големия в света круизен оператор Carnival и договор между Rolls-Royce и HNA Group за 1.4 млрд. паунда. Двете страни също така обявиха и търговски сделки в областта на здравеопазването за над 2 млрд. паунда.

Китайският автомобилопроизводител Geely, който е собственик на The London Taxi, се ангажира да вложи още 50 млн. паунда за разширяване на проучвателната дейност и за пускането на нови черни таксита с нулеви емисии вредни газове. Aston Martin подписа договор на стойност 50 млн. паунда с China Equity за разработването на електрическия си спортен автомобил Rapide.

Подписаните споразумения между Китай и Великобритания са сериозна заявка за стратегическо партньорство, като амбицията на Лондон е да превърне Пекин във втория по големина търговски партньор за страната в рамките на 10 години.

"Ще изградим глобално стратегическо партньорство между нашите две страни през ХХI век и заедно ще отворим една златна ера", заяви Си Цзинпин. Но топлото посрещане на китайския президент доведе до критики, че Лондон игнорира неспазването на човешките права от страна на Пекин. Протестите в британската столица обаче засега са малобройни.

Британски висши представители и бизнес лидери твърдят, че е невъзможно да се пренебрегва възходът на Пекин, тъй като китайската икономика е четири пъти по-голяма от тази на Великобритания. Камерън не крие, че иска да превърне Лондон в доминиращ западен център за търговия с юани.

На въпрос на ВВС дали Великобритания трябва да се радва, че прави бизнес с недемократична страна, Камерън отговори, че силните търговски връзки са важни. "Колкото по-силни са нашите отношения, толкова повече ще имаме възможност да водим необходимите и прями дискусии по други теми", коментира британският премиер. "Гледайки по света, винаги има място за подобрение", посочи Си Цзинпин, визирайки човешките права. И допълни, че няма да има "тежко приземяване" за китайската икономика. "Китайската икономика ще задържи силната си инерция", каза той.

Перспективите Китай, който е обвиняван в хакерство срещу глобални компании и кибершпионаж, да помага в строежа на ядрена електроцентрала във Великобритания и да участва в ръководенето на други предизвикаха опасения за вътрешната сигурност. Бившият политически съветник на Камерън Стийв Хилтън твърди, че Лондон трябва да наложи санкции върху Пекин за политически репресии и кибератаки, а не да му постила червен килим. "Истината е, че Китай е толкова лош, колкото са Русия и Иран. И просто не разбирам защо им се покланяме, вместо да им се опълчим", посочва Хилтън.