信息

Китай се бори за статус на пазарна икономика в СТО

Пекин ускорява усилията за постигане на статут на „пазарна икономика“ от страна на Световната търговска организация (СТО) въпреки нарастващите международни критики, че лидерите са изоставили трудни икономически реформи, съобщава Financial Times.

Ходовете на Китай за обезценяване на юана и подкрепа на фондовия пазар наред с други стъпки засилиха опасенията, че страната обръща гръб на дългоочакваните усилия за предоставяне на повече влияние на пазарните сили.

И все пак подновеното желание за статут на пазарна икономика идва в навечерието на предстоящи срещи на върха с четири от най-големите търговски партньори на Китай, твърдят запознати с дискусиите източници.

Клаузата в споразумението на Китай за членство в СТО, което позволява на други страни да я определят за непазарна икономика, изтича през декември 2016 г., поради което ЕС потенциално ще трябва да започне подготовката на ново търговско законодателство до края на тази година. „За Китай статутът на пазарна икономика е въпрос на престиж“, заявява дипломат базиран в Пекин. „За нас това е политическо решение“.

Предоставянето на статут на пазарна икономика ще улесни защитата на китайските компании по антидъмпингови дела на СТО, което според някои ще доведе до „катастрофални последици“ за ЕС и САЩ.

Засилването на преговорите идва в момент, в който президентът Си Дзинпин заминава през тази седмица за първата си официална визита в САЩ и преди планираното посещение в Обединеното кралство през октомври. Министър-председателят Ли Къцян ще се срещне с високопоставени лидери на ЕС в Пекин в края на този месец и ще посрещне германския канцлер Ангела Меркел по-късно през годината.

Макар че Пекин твърди, че статутът на пазарна икономика трябва автоматично да му се предостави през декември 2016 г. по силата на споразумението със СТО, според други търговски експерти споразумението изисква от китайските износители първо да докажат, че не се възползват от държавни субсидии и сегашната парична политика.

„Със сигурност ще слушаме още за статута на пазарна икономика през следващите дни и седмици“, заяви запознат с преговорите между Китай и САЩ и ЕС източник.

В доклад от миналата седмица базираният във Вашингтон Economic Policy Institute (EPI) твърди, че статутът ще доведе до ръст на китайския износ, елиминирайки поне 1,6 млн. работни в места в производствения сектор на ЕС.

„Китай субсидира сериозно редица индустрии и използва валутни манипулации, за да подкрепи производството и износа, което му позволява да акумулира пренасищане на стоки в много сектори и да ги изнася на по-ниски цени“, казва Робърт Скот, директор на търговските проучвания в EPI. „Предоставянето на статут на пазарна икономика ще се отрази зле на износителите на тези стоки в ЕС, САЩ и други страни заради високия обем на евтините китайски продукти“.

Китайското правителство отрича обвиненията в манипулация на обменния курс на юана, посочвайки стабилния ръст на валутата спрямо долара през последните години. Юанът е поскъпнал дори повече спрямо останалите основни валути.

През миналия месец корекция на „референтния курс“ на юана спрямо долара накара световните инвеститори да мислят, че Пекин се опитва да започне голямо обезценяване в подкрепа на китайската икономика.

Спорният план за спасение на фондовия пазар и неамбициозната програма за реформи на китайските държавни предприятия предизвикаха съмнения за желанието на китайските политици за по-строги реформи, което допълнително затруднява Запада да обяви Китай за пазарна икономика.