信息

Китай инвестира над 50 млрд. долара в Бразилия

С договори за десетки милиарди долари китайският премиер Ли Къциян пристигна в Бразилия, откъдето започва първата си официална визита в Латинска Америка. По време на тридневното си посещение Ли ще присъства на подписването на договори за китайски инвестиции в бразилската инфраструктура за най-малко 50 млрд. долара, каза по-рано бразилски държавник, цитиран от Financial Times. Според англоезичната версия на китайския официоз China Daily двете страни ще подпишат сделки за най-малко 100 млрд. долара. След Бразилия китайският премиер продължава осемдневната си визита в Колумбия, Перу и Чили. Четирите страни съставляват 57% от търговията на Китай с Латинска Америка, която бележи бум в последните години. Тези договори се подписват само няколко дни след като Китай и Индия договориха двустранни инвестиционни проекти за над 22 млрд. долара.  

От всички проекти, които се очаква да бъдат подписани сега, черешката на тортата ще бъде инвестиционно проучване за железопътна линия, която свързва бразилското пристанище Сантос с перуанския тихоокеански порт Ило. Дългата 3500 км линия трябва да улесни директния китайски внос на суровини като соя и желязна руда от Бразилия и Аржентина, като заобикаля Панамския канал, за който Пекин смята, че е контролиран от САЩ.

Това трябва да стимулира силно и бразилските износители. Според местната асоциация на износителите на зърнени храни ANEC средната цена за транспорт на соя от Бразилия през последните три години е била 98 долара за тон, което е пет пъти по-скъпо от цените в САЩ и най-високата цена за износ на соя в света, твърди China Daily.

Китайската агенция Xinhua допълва, че в рамките на тези двустранни договори Бразилия ще инвестира 65.8 млрд. долара в изграждането и разширяването на железопътни трасета и магистрали. Общо 20.8 млрд. ще отидат за удвояване на съществуващите в страната 5700 км магистрали. С другите 45 млрд. ще се изградят 10 хил. км железопътни трасета.

Част от проектите ще се финансират от The Industrial&Commercial Bank of China (ICBC), която планира да учреди фонд от 50 млрд. долара, разкри преди седмица The WallStreet Journal. Участието на Бразилия в големите инфраструктурни проекти ще бъде предимно в продаването на земя и отдаване на концесии за новоизградените пътища, допълва Xinhua.

Бразилия, чиято икономика се сви миналата година с 1%, "очаква с отворени обятия" китайските инвестиции, казва Роберто Дюмас, експерт по китайската икономика от Insper college в Сао Пауло, цитиран от The Wallstreet Journal.

Очаква се бразилската президентка Дилма Русеф по-късно да обяви първите инфраструктурни проекти, които двете страни ще започнат в навечерието на първите олимпийски игри в Латинска Америка. Те ще бъдат догодина в Рио де Жанейро.

Освен в инфраструктура Китай се очаква да съобщи за покупката на 22 самолета от бразилския производител Embraer. Това е част от по-голяма сделка за общо 60 машини на третия най-голям в света производител на пътнически самолети. Тази сделка бележи и повратна точка в интереса на Китай към Бразилия. Ако досега Пекин е купувал предимно суровини от Бразилия, водената от премиера Ли 70-членна делегация се интересува и от индустриални стоки, произведени в Бразилия, твърдят китайски политици.

През януари китайският президент Си Цзинпин обяви намерението на Пекин да инвестира 250 млрд. долара в Латинска Америка през следващите десет години. Според официални данни на Пекин директните инвестиции на страната в Латинска Америка към края на 2014 г. са били 99 млрд. долара.

В Колумбия премиерът Ли ще се опита да задълбочи инфраструктурното развитие и индустриалното сътрудничество. В богатата на минерали Чили се очаква да подпише споразумение за двустранна валутна търговия, както и да задълбочи договорите за свободна търговия с Чили и Перу.  

Въпреки огромните пари, които излива, Китай е посрещан не навсякъде в тези четири страни с отворени обятия, припомня The Wallstreet Journal. Например минният комплекс в Перу, който китайската Shougang Hierro Peru купува през 1990 г., се бори неизменно с огромни стачни движения почти всяка година. В Бразилия, където китайските автомобили набират популярност, производителят Chery се сблъска с профсъюзите в завода си в Сао Пауло веднага след като отвори врати през февруари.