信息

Колко гостоприемни са китайците за чужденците

Да си чужденец в Китай е привилегия. Все още. Китайците ценят качеството на европейските стоки. Чуждестранният труд е на почит. В последно време обаче в страната се завихри ксенофобска вълна. Каква е скритата й причина?

Китайските шофьори не смеят да минават много близо до чужденците по улиците, защото катастрофа с чужденец може да им докара много главоболия.  В ежедневието все още царят уважение и любезност към чужденците. През последните седмици обаче няколко видеоклипове внесоха безпокойство сред чужестранната колония в Китай.

Всичко започна с един видеоклип в китайски сайт, който за кратко време беше свален десет милиона пъти. В първите кадри на голяма улица в Пекин е заснет жител на Кавказ, а в краката му се вижда леко облечено, викащо за помощ китайско момиче. В следващите кадри кавказецът е идентифициран като британски турист. Неколцина китайци спасяват жената и прогонват мъжа. Видеото всъщност иска да покаже как западняците унижават китайците.

"Горещ телефон" в полза на "прочистването"

"Вървете си там, откъдето сте дошли. Пекин не ви посреща с "Добре дошли", пише в блога си възмутен коментатор, като прави алюзия с космополитното мото на Олимпийските игри. Седмица по-късно пекинската служба за обществена сигурност стартира на сайта си "Миролюбив Пекин" стодневна кампания за "прочистване" на града от чужденци, които нямат разрешително за престой. Обявяването на кампанията в интернет е илюстрирано със свит юмрук. Службата за обществена сигурност предоставя и "горещ телефон", на който всеки гражданин може да информира за подозрителни чужденци.

В китайските социални мрежи мнозина веднага направиха връзка със скандалното видео, но службата за обществена сигурност отрича да има нещо общо със случая. В действителност в Пекин сред официално регистрираните 200 000 чужденци има и мнозина с фалшиви документи. Фалшифицирането на документи се е превърнало в доходен бизнес.

Китайците не искали "боклук"

Смущаваща реакция дойде от водещите на телевизионно предаване в една дискусия за съжителството между чужденци и китайци. Водещият на предаването "Диалог" Янг Руи публикува коментар в своя Weibo-Account (аналог на Туитър), като в него говори за "чуждестранен боклук", който сега трябвало да  бъде изчистен. Чудестранният "боклук" бил дошъл в Китай, защото в родината си нямал работа, и използвал страната за търговия с хора. Освен това тези чужденци били и шпиони, които предавали сателитни данни на чужбина. Янг окачествява американската журналистка от китайски произход Мелиса Чан, която беше експулсирана заради коментарите си, като "безсрамна чуждестранна уличница".

"Боклук" очевидно е всеки, който критикува китайското правителство. Реакциите в китайския интернет са разнопосочни. Много юзъри саркастично отбелязват: "Това не е достатъчно! Върнете от чужбина и всички жени и деца на функционери, за да помагат за изграждането на татковината ни, та "чуждестранният боклук" да не може да я погуби!" Много други китайци обаче пригласят на коментатора: "Не разбирам защо нашите сънародници се прекланят пред чужденците", пише един юзър. Според друг пък европейците и американците, които идвали в Китай, били само идиоти, скитници и мошеници, пише actualno.com.

Кой е кривият?

Лошото в случая е, че ксенофобията придобива широки мащаби. В проведена наскоро анкета 90 процента от участниците споделят, че Китай трябва да проверява трудовия статут и финансовите възможности на всички чужденци, преди да им издаде входна виза. Някои чужденци в Китай смятат, че ксенофобската вълна се надига и поради факта, че в последно време официален Пекин на два пъти се изложи пред света. Съвсем наскоро милиционерски началник и един правозащитник потърсиха закрила от китайския произвол в дипломатически представителства на САЩ.  Във всеки случай ксенофобията показва, че въпреки икономическия подем, много китайци са още твърде далеч от претенциите за суверенитет.